De Jezus-ontdekking: Jezus niet opgestaan?

StaatGeschreven* plaatste vandaag een artikel met als onderwerp: “De Jezus-ontdekking: Messias niet letterlijk opgestaan uit de dood”

Nieuwe archeologische vondsten schijnen nieuw licht op wat Jezus’ eerste volgelingen verstonden onder Jezus’ opstanding uit de doden. De stoffelijke resten van de Messias en zijn familie zijn hoogstwaarschijnlijk gevonden. Dit lijkt in tegenspraak met de opstandingsverhalen uit de Bijbel, maar dat is niet het geval, aldus James D. Tabor en Simcha Jacobovici, auteurs van The Jesus Discovery.” (StaatGeschreven)

Het artikel is naar aanleiding van een bericht in de “Huffington Post”, waar de auteurs van het boek “The Jesus Discovery: The New Archaeological Find That Reveals the Birth of Christianity” een ‘samenvatting’ geven van hun boek.

Duisternis Kruisiging (Weet Magazine)
Afb.: Weet Magazine (rechtenvrij)

OPGEKLOPT VERHAAL
Een nogal opgeklopt verhaal, zo blijkt. Serieuze archeologen verwerpen het.

“Een opgeklopt verhaal dat een interessante vondst tot iets spectaculairs opblaast” zo schrijft Cor Hoogerwerf, Research Master student Classics and Ancient Near Eastern Civilisations aan de Universiteit Leiden, op Gegrammena.

Hij schrijft verder:

“Wat is er aan de hand? De archeoloog James Tabor heeft (met Simcha Jacobovici) het boek The Jesus Discovery geschreven. Daarin doet hij verslag van de vondst van een graftombe bij Jeruzalem die een afbeelding van Jona en de walvis zou bevatten en bovendien een inscriptie die naar de opstanding der doden zou verwijzen.”

En op basis van deze simpele vondst en een groot aantal aannames trekken de ‘onderzoekers’ vervolgens zeer vergaande conclusies, waaronder… “Jezus is niet opgestaan”. Reden voor zoiets? Middels een vergaande claim aandacht genereren voor je ‘vondst’ of boek. Waarheidsvinding is het zeker niet. Niemand die er mee is gediend, behalve de schrijvers van het boek en mensen die stukjes tikken op blogs waar ze willen schockeren. Voor de aandacht.

___
* het blog StaatGeschreven is inmiddels opgeheven

Print Friendly, PDF & Email