Boeken blijven altijd waardevol (2): Matthew Henry

Eerder al schreef ik over ‘mijn boekenkastje’ op de werk/studeerkamer en de waarde van boeken in zijn algemeenheid. Afgelopen week is mijn collectie uitgebreid, doordat ik een serie boeken cadeau kreeg. De complete Matthew Henry, in het Nederlands, uit 2006. Het is een herdruk of wellicht heruitgave. Het taalgebruik is heel ouderwets. Maar desondanks een hele mooie aanvulling.

Boekenkast Matthew HenryHet kastje is nu echt helemaal vol. Sterker nog, het past er eigenlijk allemaal niet meer in. De Matthew Henry staat er nu bovenop. De complete Matthew Henry is, in het Engels, online te lezen.

Toch leest online heel anders dan in de boeken. Een boek pak je soms op, slaat het open en leest er “random” in. Zo las ik er deze week een prachtig stukje commentaar in op de geschiedenis van de Rijke man en arme Lazarus.

In bepaalde opzichten is het wat gedateerd wellicht, zeker qua stijl maar ook qua inhoud, maar ook veel behartenswaardigs! Misschien dat ik er binnenkort op terug kan komen. Dat zit in elk geval in de planning..

Spurgeon schreef over Henry’s bijbelcommentaar:

“Every minister ought to read it entirely and carefully through once at least.”

Oftewel Spurgeon raadt elke predikant aan op zijn minst één keer het complete werk van Henry door te lezen. Terzijde: voor wie dat niet ziet zitten: er is een verkorte editie. Vertaald door mw. Tukker (echtgenote van de bekende predikant die ook in Noordhorn, mijn woonplaats, heeft gediend). Nieuw kost deze rond de 200 euro, maar gebruikt ook wel te vinden voor veel minder. Overigens is mw. Tukker zelf ook theologe. Ze heeft jarenlang gewerkt aan de vertaling.

Ook veel andere ‘grote namen’ uit de geschiedenis zoals Whitefield en John Wesley gaven hoog op van zijn werk. Whitefield las de complete werken van Henry zelfs vier maal, waarbij de laatste keer “huilend en op zijn knieën”.

Wie was Matthew Henry?

Matthew Henry (public domain)
Matthew Henry (public domain)

Matthew Henry werd geboren 18 oktober 1662 op het Landgoed Broad Oak, het landgoed van de familie van zijn moeder waar nu nog steeds nakomelingen wonen. Broad Oak ligt op de grens van Engeland en Wales. Zijn vader was Philip Henry, predikant in Whitechurch.

In 1685 ging hij in Londen studeren. Hij wordt op zijn 24e jaar als predikant bevestigd in Chester. In zijn gemeente verklaarde hij als vaste gewoonte op de zondagmorgen een deel uit het Oude Testament, en ‘s middags een deel uit het Nieuwe Testament. In 1712, als hij vijftig jaar oud is, neemt Matthew Henry een beroep aan naar Londen, nadat hij vele beroepen heeft afgeslagen. Zijn levenswerk was de beroemde Bijbelverklaring, die hij tot aan het boek Handelingen zelf verzorgde. Na zijn overlijden op 22 juni 1714 maakten anderen, met behulp van nagelaten aantekeningen, het werk af. De verklaring wordt zeer populair, in1840 waren er al 200.000 delen van de verklaring in omloop. (Bron: Theologienet).

De Bijbelverklaring is hier en hier onder andere gratis te downloaden.

De levensbeschrijving in de Nederlandse Wikipedia doet Henry tekort – er staat nauwelijks meer in dan wat ik hierboven schrijf. De Engelse Wikipedia-entry is veel gedetailleerder. Daarin lees je onder andere dat Henry een ‘onvermoeibare’ werker was voor het Evangelie. Helaas ook met lichamelijke gevolgen. Het vele reizen, spreken en studeren eist zijn tol en hij overlijdt vroegtijdig op 51-jarige leeftijd.

Met de Matthew Henry is mijn serie verklaringen wel behoorlijk compleet inmiddels. Naast de Synopsis van J.N. Darby, de “Scofield Bijbel” en de Ryrie Study Bible en niet in de laatste plaats de HSV Studiebijbel. Daarnaast heb ik ook nog de complete “Korte Verklaring”. Eerlijk gezegd heb ik die laatste meer “voor de heb” dan dat ik ‘m vaak inzie. Alleen in situaties waarin ik wil weten hoe men “uit gereformeerde hoek” ergens over dacht wil ik die nog wel eens openslaan. Heel relevant is dat niet meer immers want door de PKN-vorming is de Gereformeerde leer, uitgezonderd nog wat kleinere kerkgenootschappen, niet relevant meer te noemen.

Van de Matthew Henry verwacht ik dat ik ‘m regelmatig ter hand zal nemen met name omdat ik de digitale versie, in het Engels, al vaak gebruikte (via mijn computerbijbel). Ik gebruik voor Bijbelstudie het programma Xiphos op de computer (Linux-programma) overigens, een programma dat heel erg goed gewaardeerd wordt door de meeste gebruikers.

Voer voor Evangelische lezers!

Vooral mijn Evangelische lezers kan ik aanraden zich eens (wat meer) te verdiepen in het werk van Matthew Henry. Ik zie dat het in Reformatorische kring nog regelmatig aangehaald en gelezen wordt – en dat is fijn om te zien! – maar binnen “onze kringen” is er totaal geen aandacht meer voor schrijvers als Henry, Spurgeon, Darby, Scofield e.a. en dat is zéér onterecht. We kunnen véél leren van ze. Héél veel. En het hoeft je dus ook helemaal niets te kosten want veel materiaal is tegenwoordig via internet of bijbelprogramma’s vrij verkrijgbaar.

Het niet kennen van deze ‘klassiekers’ zal namelijk op den duur, voorzover het al niet zo is, leiden tot steeds minder kennis van zaken op geloofsgebied. Waardoor je helaas snel vatbaar bent voor allerlei “wind van leer” en ondeugdelijke bijbeluitleg die onder andere door deze schrijvers al lang zijn weerlegd en ontzenuwd…. dat wil niet zeggen dat ik het in alles met ze eens ben. Maar het is een ‘rijke schat’ aan kennis die gewoon voor het oprapen ligt!

Print Friendly, PDF & Email