BijbelCollege.nl rond basiscursus af

Na zes jaar voorbereiding is sinds deze week via het Bijbel College een complete online, gratis, Bijbelcursus beschikbaar.

Al geruime tijd was een groot deel van de online Bijbelschool beschikbaar, waaronder een groot aantal lessen over- en uit de Bijbel en de “Scofield”-bijbellessen. Het programma is nu compleet, en binnenkort zullen ook examens beschikbaar worden gesteld. Middels de online examens kunnen cursisten de opgedane kennis toetsen en, wanneer gewenst, tevens certificeren middels twee certificaten. Wie beide certificaten heeft gehaald kan een Diploma Bijbelse Studies ontvangen.

Verantwoordelijk uitgever voor BijbelCollege.nl is de Stg. Bijbels & Theologisch Onderwijs ‘Yarah’.


De site begon in 2004 onder de naam ‘Internet Bijbel Cursus’. Toen wilde ik een bestaande cursus, uit het Engels, vertalen en beschikbaar stellen. Met toestemming van de oorspronkelijke makers overigens. Maar, de cursus was te elementair, te veel gericht tégen “Evangelische opvattingen” (vaak tussen de regels door maar soms ook heel scherp, venijnig, gesteld). Uiteindelijk heb ik van hun materiaal maar weinig kunnen gebruiken en is er veel origineel geschreven, elders overgenomen, enz.

De Scofield Cursus bestaat uit drie delen, het deel met de Scofield lessen is door Xander (inmiddels 2 jaar geleden) uitgewerkt. Het eerste en derde deel zijn eveneens grotendeels originele studies.

Alles bij elkaar is dus nu na zes jaar de site compleet! De komende jaren zal D.V. natuurlijk doorgewerkt worden aan de site, met name her en der taal- en spelfouten weghalen, af en toe wat nieuw materiaal of herzieningen en bijwerken enz.

Het grote voordeel van (mede)redacteur zijn van een dergelijk omvangrijk project is natuurlijk: je leert er ontzettend veel van. Heel veel zaken over- en uit de Bijbel heb ik moeten en willen bestuderen op die manier. Wat me natuurlijk voor de opleiding van Moody’s enorm van pas gekomen is, maar andersom ook: vanuit dat cursusmateriaal is er ook het e.e.a. doorgedrongen in het opleidingsmateriaal van het BijbelCollege.

Van Moody ontving ik recent nog een mail overigens dat het hen erg verheugde dat we dit deden, en dat ze het een zeer positieve ontwikkeling vonden.

Print Friendly, PDF & Email