Is de Bijbel wel een betrouwbaar boek? Heel veel generaties hebben geloofd dat de Bijbel het “Woord van God” is, maar is dat wel zo? Wij moderne mensen weten toch wel beter, we geloven toch niet meer in sprookjes?
Regelmatig wordt ik er mee geconfronteerd. Vragen of opmerkingen als “Ja, maar je weet toch zelf ook wel dat dat niet kan, zo’n scheppingsverhaal, de Wetenschap heeft al láng bewezen dat de wereld via de Evolutie tot stand is gekomen!”. Of, .. “Alles leuk en aardig, maar toen Kaïn weg ging naar een ander land, toen vond hij daar een vrouw. Dus, dat klopt niet dat Adam en Eva de énige, laat staan de éérste mensen hier op aarde waren”. En natuurlijk: “Jezus?! Dat is een mythe, dat weet iedereen!”
En zo hoor ik meer argumenten. Maar het zijn argumenten die je, met enige kennis van de Bijbel én de archeologie en geschiedenis, zó kunt weerleggen!
Laten we (eerst) eens kijken naar de Bijbel, en ik hoop dat je dat met een “open vizier” oftewel “open minded” wilt doen. Er zijn namelijk heel veel redenen om wel degelijk te geloven dat wat in de Bijbel staat waar is. Of, op zijn minst, dusdanig veel waarheid bevat dat het zeker het nader bestuderen waard is.
1. Leeftijd, betrouwbaarheid, volledigheid.
De Bijbel is het oudste boek ter wereld. Of beter gezegd, de oudste verzameling van boeken en geschriften over geloof, godsdienst, over de mensheid, het verleden van de mens en de toekomst van de mens;
2. De schrijvers van de Bijbel…
- geloofden dat de geschriften van henzelf maar ook van hun voorgangers door God geïnspireerd waren;
- Jezus geloofde dit ook. Hij twijfelde nooit aan de Woorden van de Wet en Profeten. Nu kun je stellen “Ja, maar – Jezus heeft nooit bestaan (enz) maar daar kom ik nog op..
3. De Bijbel geeft antwoord op vragen over God en mens
Er is geen enkel ander boek ter wereld dat deze antwoorden geeft over God! Daarnaast geeft het antwoord op veel vragen over de mens, de mensheid, wat ons bezighoudt, de innerlijke mens, enzovoorts!
4. Het toont de Weg om Goed te doen
De Bijbel laat zien hoe je goed kunt doen. Ook dat er veel kwaad is in de wereld. Het is beschreven door ondermeer levensbeschrijvingen en wijze raad (Spreuken).
5. Profetieën in de Bijbel
De Bijbel bevat héél veel “profetie”. Dat zijn “voorspellingen” (dat is een onvolledige beschrijving maar dat terzijde). Ongelofelijk veel profetieën in de Bijbel zijn letterlijk zo uitgekomen. Honderden jaren voordat ze op Schrift werden gesteld. Een aantal moet nog uitkomen.
Een, heel bekende, profetische voorzegging (zeer veel zelfs) gaat over de komst van Jezus. Elk jaar wordt, wereldwijd, dit herdacht met Kerst. Die profetieën zijn letterlijk uitgekomen.
Nog een mooi voorbeeld is de staat Israël. In de Bijbel is geprofeteerd dat Israël, de Joden, het land uit zouden moeten en het land een “woestenij” zou worden. Maar, dat ze op een dag in de toekomst terug zouden keren. In 1948 is dit vervuld. Bijna 2000 jaar ná dat ze het land hebben moeten verlaten!
Noem één volk waar dat eerder mee is gebeurd? Noem één volk dat, zonder eigen grondgebied, zó lang een nationaliteit en identiteit heeft kunnen behouden? Alle volken die verdreven zijn van hun eigen land assimileerden. De Joden niet.
De reden daarvoor? Er was voorspeld dat ze terug zouden keren! God heeft daarom, zo geloof ik, hen bewaard om Zijn Woord in vervulling te laten gaan.
6. De Boeken van de Bijbel
De Bijbel bestaat uit 66 boeken en geschriften. Ze zijn geschreven over een periode van 1.500 jaar door 40 verschillende auteurs. Echter, desondanks vormen deze geschriften en boeken één (doorlopend) geheel dat elkaar aanvult en bevestigt.
“De Bijbel, geschreven en samengesteld door vele auteurs, over vele honderden jaren, is één boek – en, in zichzelf, alleen al een enorm wonder” – Halley’s Bible Handboek, pg. 23.
7. Archeologische vondsten
Er zijn duizenden archeologische vondsten gedaan die de Bijbel bevestigen. Deze vondsten alleen al — zelfs tot op de dag van vandaag doen archeologen nog nieuwe vondsten in dit verband — bevestigen de Bijbel als een bron van Waarheid.
Halley’s Bible Handboek, waar ik uit citeerde, is een boek dat bijna 900 pagina’s bevat en nagenoeg volledig gewijd is aan het onderbouwen van de Bijbel aan de hand van onder andere honderden vondsten.
Van sommige in de Bijbel beschreven zaken ontbreekt tot nu toe het archeologische bewijs. Maar vergeet niet, de Bijbel is zéér oud.
.., “uit overgeleverde teksten weten we dat Julius Caesar de Belgen heeft onderworpen, maar er is geen archeologisch bewijs voor”. – Christipedia
Wanneer geschreven teksten, soms door de meest triviaal lijkende, archeologische vondsten worden gestaafd, waarom zouden we deze dan niet aanvaarden als waar?
8. Kopieën en betrouwbaarheid
De Bijbel is het meest gedrukte maar ook ‘met de hand overgeschreven’ boek ter wereld. Er zijn massa’s oude kopieën van (delen van) de Bijbel in omloop. Dat deze (zeer oude) kopieën betrouwbaar zijn bleek toen bij Qumran de dode zee-rollen werden gevonden.
Deze rollen dateren van ca. 250 voor tot 50 ná Christus. Ze tonen aan dat de overgeschreven bijbel-passages betrouwbaar zijn. We hebben nu dus nog steeds dezelfde Bijbel (zeker voor wat betreft het oude testament) als toen!
Het blijkt dat de beschikbare Bijbelse handschriften uit de 10e en 11e eeuw (de Masoretentekst) voor het merendeel vrij nauwkeurig aansluiten bij de Bijbelse handschriften die in Qumran zijn gevonden. – Wikipedia
9. Invloed van de Bijbel
De Bijbel is, in de geschiedenis van de mensheid, het meest invloedrijke boek geweest. Dat wil niet zeggen dat iedereen de Bijbel altijd ten goede heeft aangewend. Er is ook veel “bijbelmisbruik” geweest. Maar zonder twijfel is het de Bijbel die ook veel goeds heeft gebracht. Dat is echter niet de discussie hier; het gaat om de vraag of de Bijbel invloed had en erkend werd. En dat was zeker het geval – duizenden jaren lang.
10. Miljoenen mensen zijn veranderd,…
Miljoenen, zo niet miljarden, mensen, wereldwijd, hebben hun leven radikaal veranderd door wat de Bijbel hen leerde. Ze hebben God leren kennen door de Bijbel. Hebben hun (slechte) levenswijze veranderd. Hebben geleerd andere mensen lief te hebben. De Bijbel onderwijst vergeving, liefde, vreugde, en vrede. En, bovenal, toont ons de Weg naar God.
Maar hoe zit dat nou met Jezus dan?
Maar hoe weten we nu zeker dat ‘het verhaal over Jezus’ klopt?
De Bijbel over Jezus
Als eerste hebben we natuurlijk het verhaal dat de Bijbel vertelt over Jezus geboorte, leven, daden, dood en opstanding. Dit kun je terzijde schuiven. Toch? Nee. Dat kan niet. Immers, de Bijbel is niet alleen een boek over geloof, het is ook een historisch verslag over allerlei zaken. Waaronder het leven van Jezus. En zoals hier boven uitgelegd is de Bijbel toch echt wel betrouwbaar.
Zomaar een ‘weetje’ over Jezus. Na Zijn dood, opstanding en hemelvaart kwamen heel veel leiders van het volk tot geloof*. Waarom zouden ze dat doen? Als het allemaal onzin was wat de volgelingen van Jezus vertelden? De man die zij gedood hadden nu opeens wél aanvaarden? Omdat zij wel degelijk wisten dat het waar was!
Buiten-Bijbelse bronnen bevestigen Jezus bestaan
Er zijn een aantal bekende, niet-Christelijke(!), geschiedschrijvers die het verhaal over Jezus’ leven en/of Zijn bestaan bevestigen. Josephus, Plinius de Jongere**, Tacitus, Lucianus, enzovoorts.
Het bestaan van een historische Jezus wordt door vrijwel alle deskundigen geaccepteerd. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste zijn Paulus, Marcus en (de weliswaar hypothetische) bron Q van elkaar onafhankelijke getuigenissen over de historische mens Jezus binnen circa veertig jaar na zijn dood. Ten tweede presenteren de bronnen die binnen een eeuw na Jezus’ dood zijn geschreven, hem als een figuur uit het recente verleden die past in de context van zijn tijd. – Wikipedia.
Er is geen ontkennen aan! Alle (serieuze) historici geloven niet alleen, nee: zij weten het zeker. Jezus van Nazareth heeft wel degelijk bestaan.
De eerste Christelijke gemeente(n)
Tot slot zijn daar de gevolgen van het leven van Jezus. Binnen 150 jaar was het Christendom wijdverspreid door het hele Romeinse Rijk. Als mensen een ‘verzinsel’ achterna zouden lopen, zouden ze dan werkelijk dit hebben willen bekopen met hun leven? Met martelingen, sociale uitsluiting, voor de leeuwen geworpen worden? Daar komt bij dat er honderden mensen, onafhankelijk van elkaar, ná de dood van Jezus hem hebben gezien en gesproken.
Paulus schrijft in 1 Korinthe 15 (HSV-vertaling) het volgende:
1 Verder maak ik u bekend, broeders, het Evangelie, dat ik u verkondigd heb, dat u ook aangenomen hebt, waarin u ook staat, 2 waardoor u ook zalig wordt, als u eraan vasthoudt zoals ik het u verkondigd heb, tenzij dat u tevergeefs geloofd hebt.
3 Want ik heb u ten eerste overgeleverd wat ik ook ontvangen heb, dat Christus gestorven is voor onze zonden, overeenkomstig de Schriften, 4 en dat Hij begraven is, en dat Hij opgewekt is op de derde dag, overeenkomstig de Schriften, 5 en dat Hij verschenen is aan Kefas, daarna aan de twaalf. 6 Daarna is Hij verschenen aan meer dan vijfhonderd broeders tegelijk, van wie de meesten nu nog in leven zijn, maar sommigen ook zijn ontslapen. 7 Daarna is Hij verschenen aan Jakobus, daarna aan alle apostelen. 8 En als laatste van allen is Hij ook aan mij verschenen, als aan de ontijdig geborene.
Daarnaast verschenen, na de opstanding van Jezus, heel veel mensen die inmiddels overleden waren. Tot grote schrik van iedereen in Jeruzalem. Dit was mede een reden voor veel mensen om tot geloof te komen.
De Vraag is Nu…
Wat doe je met deze informatie? Leg je het aan de kant en denk je “het zal allemaal wel” of .. is Jezus’ leven, dood én opstanding ook voor jou van belang? Is wat er in de Bijbel staat ook Waarheid voor jou persoonlijk? Denk er eens over na. Koop of leen een Bijbel. Lees het Evangelie van Johannes eens door. Misschien dat ook jij mag ontdekken wat God je graag wil vertellen over Hem zelf en Zijn Zoon, Jezus Christus, en wat Hij allemaal voor jou hééft gedaan en wil gaan doen.
Bronnen:
– “Christian Basics”, Christian Leaders Institute;
– Halley’s Bible Handbook;
– Wikipedia;
– Bijbel (HSV-vertaling);
– Christipedia
– Pixabay (afbeeldingen)
___
*) dat is ook de reden dat de Bijbel verslaglegging bevat over de beraadslagingen van onder andere de priesters, in het Sanhedrin, en informatie over de Farizeeën enz.;
**) schreef over het Christelijke leven, de samenkomsten e.d., in ca 110 aan Keizer Trjananus en beschouwde het Christendom als een bedreiging van de Roomse staat;